Mergi la conținut
Depresia!

Depresia!

Aftene Vadim
Psihiatru, Psihoterapeut

Depresia este definită ca o problemă de sănătate mintală caracterizată prin lipsa unui fundal afectiv pozitiv (pierderea interesului și a plăcerii de la activitățile și experiențele obișnuite ori anterior percepute ca plăcute), dispoziție proastă și un spectru de problem emoționale, cognitive, fizice și comportamentale asociate. Se resimte ca o scădere considerabilă a fonului dispoziției, care nu variază pe fundalul unei zile și nu este dependentă de modificările de dispoziție conjuncturale, ci se menține pe o durată îndelungată de timp.

Depresia este descrisă ca un fenomen ce cuprinde din ce în ce mai multă populație. Astfel, datele Organizației Mondiale a Sănătății susțin că 350 mil. de persoane sunt afectate de depresie la nivel mondial (2012). Datele statistice arată că practic fiecare a 5-a persoană, pe parcursul vieții, suferă un epizod depresiv de intensitate diferită. Maladia afectează nu doar experiențele subiective trăite de subiect, dar prezintă un impact major și asupra funcționalității sociale și ocupaționale, sănătății fizice și mortalității.

De asemenea, la ora actuală depresia este cauza principală de dizabilitate privitor la funcționalitatea socială a omului. Deseori depresia debutează la o vârstă tânără și afectează mai des femeile, decât bărbații. Cel puțin una din 10 femei după naștere suferă de depresie. Astfel, depresia afectează capacitățile mamei de a îngriji de copilul mic, ceea ce se repercută asupra dezvoltării și sănătății mintale ale copilului. Aproximativ un milion de persoane anual își pun capăt zilelor din cauza depresiei și cel puțin la fiecare suicid realizat există 20 de tentative.

În termeni simpli depresia este în general descrisă ca o patologie mentală cu prezența dispoziției depresive, pierderea interesului sau a plăcerii, scăderea potențialului energetic sau a activității, sentimentul de vinovăție sau scăderea stimei de sine, tulburări de somn sau apetit și scăderea capacității de concentrare. Persoanele afectate de depresie resimt o anihilare a potențialului vital. O imposibilitate de a te mobiliza. Sunt acaparați de un sentiment de nimicnicie, scăderea stimei de sine și devalorizarea propriului Eu. Persoanele afectate de depresie deseori se plâng pe lipsa de a obține plăcere din activitățile care le ofereau această oportunitate.

Mai mult, deseori depresia este asociată cu anxietatea. Această problemă poate să se cronicizeze sau să prezinte o evoluție recurentă și duce la o deteriorarea substanțială a abilităților de a face față responsabilităților zilnice.

Depresia nu are un factor etiologic bine determinat și este cauzată de mai mulți factori. Astfel, studiile de specialitate arată că printre factorii importanți ar fi factorii biologici, psihologici și sociali.