Mergi la conținut
Enteroviroza la copii!

Enteroviroza la copii!

Gaitur Mihaela
Medic de familie

Enteroviroza sau boala diareică acută de cauză virală este definită ca o accelerare a tranzitului, brusc instalată, și care determină pierderi de apă și electroliți.

Tabloul clinic  constă în creșterea numărului de scaune ( mai mult de 3 scaune / zi ), cu scăderea consistenței acestora.

În funcție de evoluție, se descriu 3 forme:

  • diareea acută cu durata de până la 2 săptămâni;
  • diareea trenantă ( între 2 săptămâni și 3 luni );
  • diareea cronică cu durata de peste 3 luni.

Enterovirozele sunt mai frecvente în sezonul rece. Cele mai implicate virusuri sunt: rotavirusurile, norovirusurile, adenovirusurile. 

Contagiozitatea este mare, transmiterea se face atât pe cale fecal-orală ( mâini, alimente, obiecte contaminate ), cât și pe cale aeriană.

Clinic, se pot manifesta de la forme ușoare, până la forme grave, cu deshidratare severă.

Rotaviroza rămâne cea mai frecventă și cea mai severă dintre bolile diareice de cauză virală, care, datorită vaccinării, tinde sa fie în scădere. Debutul poate fi marcat de vomă, urmate de dureri abdominale importante și scaune apoase, voluminoase, numeroase ( 10-20 scaune / 24 ore ). Febra însoțește tot acest tablou clinic. De obicei este vorba despre o febră joasă, însă în rotaviroză poate atinge 40°C.

Pericolul cel mai mare îl reprezintă deshidratarea, mai ales în cazul copiilor mici care refuză să primească lichide corespunzătoare pierderilor înregistrate prin voma  și diaree. 

Semnele deshidratării pot fi: facies incercanat, buze uscate, lacrimi reduse, fontanela anterioară deprimată, plicul cutanat abdominal leneș, puls accelerat, frecvență respiratorie crescută, senzație permanentă de sete.

Diagnosticul etiologic se pune pe baza examinărilor de laborator, prin depistarea antigenelor virale din scaun.

Diagnosticul diferențial trebuie făcut la diareile de cauză bacteriană (Campylobacter jejuni, Yersinia, Salmonella, E. Coli entero-patogen, Clostridium difficile) sau de cauză parazitară (Giardia Lamblia).

În tratamentul bolii diareice acute, primul gest constă în administrarea soluțiilor de rehidratare orală, fracționat cu lingurița, seringa, cana – inițial 5 ml, la interval de 5 minute , și se crește progresiv. Medicația antidiareica se va administra în context clinic, la recomandarea medicului.