Mergi la conținut
Infecţiile respiratorii virale la copii!

Infecţiile respiratorii virale la copii!

Negru Ada
Pneumolog pediatru

Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt clasificate convenţional în boli ale căilor aeriene superioare și boli ale căilor aeriene inferioare.

Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt cele mai frecvente boli ale copilului, constituind 50% dintre toate afecţiunile pentru care este consultat medicul pediatru. Aceasta  presupune un mare buget de timp al medicului şi părinților copilului. Nu se pierde din vedere, că din statistici lipsesc, bolile respiratorii ușoare, pentru care medicul nu este consultat.

Majoritatea covârșitoare a infecţiilor respiratorii este localizată la nivelul căilor aeriene superioare și doar 5% sunt reprezentate de infecțiile căilor aeriene inferioare (bronşiolite şi pneumonii). Acest procent cumulează toate cazurile grave și necesită uneori spitalizare.

Agenții etiologici ai infecţiilor acute respiratorii sunt virusurile în 90% dintre  cazuri. Pentru celelalte etiologii fiind responsabile  bacteriile sau protozoarele.

Virusurile cele mai întâlnite sunt: 

  • virusul sincitial respirator;
  • virusurile gripale și paragripale;
  • adenovirusurile;
  • metapneumovirus.
  • intră în statistici- infecţii respiratorii cu Mycoplasma pneumonia, Chlamidia.

Bacteriile sunt incriminate mai rar. Cei mai întâlniți germeni cu tropism respirator sunt pneumococul, Haemophylus, streptococul, stafilococul și unii germeni Gram-negativi.

Familiile cu fumatori și indivizi cu tuse cronică, constituie un mediu în care sugarii contractează mai frecvent bronşiolite şi pneumonii. Variaţia sezonieră a infecţiilor respiratorii trebuie reamintită, infectiile virale, în special cele cu virus sincitial respirator(VSR) fiind responsabile de epidemii de iarna-primavara.

Ceea ce preocupă pediatria la momentul  actual este categoria de copii cu infecţii respiratorii repetate, cu episoade infecțioase prelungite și grave. Istoria naturală a infecţiilor respiratorii demonstrează, că majoritatea cazurilor se vindecă fără sechele. Caracteristică clinică a bolii inflamatorii a căilor respiratorii inferioare depinde de factori legați de gazda (vârstă, sex, predispoziție la atopie), de etiologie specifică a infecţiei și de localizarea ei.