Mergi la conținut
Poliartrita reumatoidă !

Poliartrita reumatoidă !

Grosu Maia
Reumatolog

      Poliartrita reumatoidă este o boală în care se inflamează articulațiile din cauză că sistemul imun (care de obicei lucrează împotriva infecțiilor și toxinelor pentru a ne proteja) “atacă’’ propriul organism, și anume articulațiile. 

     Cauza acestei boli nu este cunoscută dar se consideră că sunt factori care influențează imunitatea să lucreze incorect: predispoziția genetică, unele infecții, stresul și chiar unii factori de mediu (poluarea, fumatul). Sistemul imun produce substanțe care provoacă inflamație cronică în articulații, tendoane, uneori și în organele interne, vasele de sânge sau nervi. Mucoasa din interiorul articulației (sinovia) se îngroașă, produce mai mult lichid, articulația se mărește în volum. Desigur este dureroasă, umflată și cu senzație de căldură. Această inflamație dacă se menține mai mult timp duce la distrugerea articulației (cartilajul și chiar osul).

     Femeile se îmbolnăvesc mai des decât bărbații. Uneori boala apare brusc după naștere sau după instalarea menopauzei.

     Boala poate apare brusc sau lent cu febră, oboseală și lipsă de energie. Articulațiile devin dureroase, pot fi tumefiate (umflate), este greu de mișcat, apare o senzație de înțepeneală în corp. Pot fi furnicături în degetele de la mâini și picioare. Aceste manifestări sunt mai pronunțate dimineața decât seara. 

     Diagnosticul se stabilește de medicul reumatolog. Este important ceea ce povestește pacientul (acuzele, istoricul bolii), examinarea bolnavului. Deasemenea este necesară efectuarea analizelor de laborator (generale și speciale pentru artrita reumatoidă) și radiografia sau ultrasonografia articulațiilor.

     Poliartrita reumatoidă este o boală cronică, în majoritatea cazurilor pentru toata viața. Evoluția ei este diferită. Uneori ea merge foarte lent și pacientul se simte bine. Sunt forme de boală cu perioade de agravări și perioade de liniște. Mai rare sunt formele care decurg grav care sunt greu de controlat.

     Plusul cel mai important al medicinei moderne este că PUTEM CONTROLA aceste boli cu tratamente corecte! Putem încetini evoluția, micșora durerea și reduce riscul de distrugere a articulațiilor!