Mergi la conținut
Rinita medicamentoasă!

Rinita medicamentoasă!

Trofimciuc Marina
Otorinolaringolog(ORL)

Rinita medicamentoasă (RM) este o formă de rinită nonalergică, fiind asociată, de obicei, cu utilizarea irațională a vasoconstrictoarelor topice, adică a decongestionantelor nazale.

CAUZE

Rinita medicamentoasă (RM) este o formă de rinită nonalergică, fiind asociată, de obicei, cu utilizarea irațională a vasoconstrictoarelor topice, adică a decongestionantelor nazale.

Rinita indusă de medicamente poate fi împărțită în două grupe:

  • rinita legată în mod specific de decongestionante;
  • rinita asociată cu alte medicamente, cum ar fi unele antihipertensive, contraceptive orale, antiinflamatoare, psihotrope etc.

La unii pacienți, chiar și câteva zile de utilizare a preparatelor decongestionante pot fi suficiente pentru a intra într-un cerc vicios Edemul mucoasei reapare pe măsură ce acțiunea medicamentului scade, determinând necesitatea administrării repetate. Astfel, se mărește doza și frecvența administrărilor, durata efectului fiind tot mai scurtă.

DIAGNOSTICUL se bazează, de principiu, pe anamneza minuțioasă.

Din istoricul bolii se determină preparatul cauzal al RM, precum și toate particularitățile legate administrarea acestuia. Examenul fizic la astfel de pacienți evidențiază adesea cornete nazale edemate, hipermeniate.

CE ESTE EFECTUL REBOUND?

Rebound – fenomenul de reapariție a semnelor unei boli, atunci când tratamentul este oprit brusc. Simptomele tratate inițial reapar, deseori, mult mai accentuate. La fel și în cazul RM, anularea bruscă a medicamentului poate provoca apariția unei congestii nazale cu mult mai deranjante decât a fost inițial.

TRATAMENT

Scopul tratamentului este de a stopa, cu orice preț, administrarea preparatului – drog.

Pentru aceasta vă recomand :

  1. Micșorați, treptat, concentrația medicamentului;
  2. Dacă folosiți zilnic decongestionant de 0,1%, treceți la 0,05%, peste o perioadă la 0,025%…;
  3.  Schimbați picăturile pe spray, astfel veți monitoriza mai eficient doza administrată;
  4. Reduceți treptat câte o administrare, înlocuind-o cu igiena nazală cu apă hipertonică;
  5. Inițierea unei terapii cu corticosteroizi topici – doza și durata o stabilește medicul ORL.

 În unele cazuri poate fi nevoie de câteva doze de corticosteroizi sistemici.

Dacă ați început folosirea decongestionantelor din cauza unei probleme anatomice, posibil va fi nevoie de tratament chirurgical.